Brilliant γυαλιά οράσεως με βάση το νερό για τις μάζες: Δεν απαιτείται οπτικός

Brilliant γυαλιά οράσεως με βάση το νερό για τις μάζες: Δεν απαιτείται οπτικός

Mai 2, 2023 0 Von admin

Γυαλιά με φακό νερού; Μέσα σε σκληρούς πλαστικούς φακούς υπάρχουν δύο διαφανείς κυκλικοί σάκοι γεμάτοι με υγρό, ο καθένας συνδεδεμένος με μια μικρή σύριγγα. Ο χρήστης προσαρμόζει έναν επιλογέα στη σύριγγα για να προσθέσει ή να μειώσει το υγρό, αλλάζοντας έτσι την ισχύ του φακού. Απολύτως εξαιρετικά απλό!

Ιούνιος

———————————————-

Brilliant γυαλιά οράσεως με βάση το νερό για τις μάζες: Δεν απαιτείται οπτικός

Με Βροχή Κάτι29 Δεκεμβρίου 2008

Ο Βρετανός εφευρέτης Τζος Σίλβερ, πρώην καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σκέφτηκε ένα σχέδιο που αλλάζει το παιχνίδι με τα γυαλιά του με φακό νερού.

γυαλιά με φακό νερούΗ Silver έχει επινοήσει ένα ζευγάρι γυαλιά που βασίζονται στην αρχή ότι όσο πιο παχύς ένας φακός τόσο πιο ισχυρός γίνεται. Στο εσωτερικό των σκληρών πλαστικών φακών της συσκευής υπάρχουν δύο διαφανείς κυκλικοί σάκοι γεμάτοι με υγρό, καθένας από τους οποίους συνδέεται με μια μικρή σύριγγα συνδεδεμένη σε κάθε βραχίονα των γυαλιών.

Ο χρήστης ρυθμίζει έναν επιλογέα στη σύριγγα για να προσθέσει ή να μειώσει την ποσότητα υγρού στη μεμβράνη, αλλάζοντας έτσι την ισχύ του φακού. Όταν ο χρήστης είναι ευχαριστημένος με την αντοχή κάθε φακού, η μεμβράνη σφραγίζεται στρίβοντας μια μικρή βίδα και αφαιρούνται οι σύριγγες. Η αρχή είναι τόσο απλή, ανακάλυψε η ομάδα, που με πολύ λίγη καθοδήγηση οι άνθρωποι είναι απόλυτα ικανοί να δημιουργήσουν γυαλιά σύμφωνα με τη δική τους συνταγή.

Μπορείτε να παράγετε μαζικά εκατομμύρια από αυτούς, αντί να κατασκευάζετε μυριάδες μεμονωμένους φακούς που ο καθένας είναι συντονισμένος στις συγκεκριμένες ελλείψεις όρασης του χρήστη. Και ενώ η νοοτροπία ενός μεγέθους που ταιριάζει σε όλους μπορεί να μην ισχύει στις ανεπτυγμένες χώρες, ο στόχος του Silver είναι να βοηθήσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες που υποφέρουν από κακή όραση.

Ο Σίλβερ αποκαλεί το φλας της διορατότητάς του μια «τεράστια ματιά του προφανούς» – δηλαδή ότι οι οπτικοί δεν ήταν απαραίτητοι για την παροχή γυαλιών. Αυτός είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου οι εκπαιδευμένοι ειδικοί έχουν απελπιστική ζήτηση: στη Βρετανία υπάρχει ένας οπτομέτρης για κάθε 4.500 άτομα, στην υποσαχάρια Αφρική η αναλογία είναι 1:1.000.000.

Οι συνέπειες του να φέρνουν τα γυαλιά κοντά στις φτωχές κοινότητες είναι τεράστιες, λέει ο επιστήμονας. Τα ποσοστά αλφαβητισμού βελτιώνονται πολύ, οι ψαράδες είναι σε θέση να επιδιορθώνουν τα δίχτυα τους, οι γυναίκες να υφαίνουν ρούχα. Κατά τη διάρκεια μιας πρώιμης δοκιμής πεδίου, που χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, στη Γκάνα, ο Σίλβερ συνάντησε έναν άνδρα που ονομαζόταν Henry Adjei-Mensah, του οποίου η όραση είχε χειροτερέψει με την ηλικία, όπως συμβαίνει όλη η ανθρώπινη όραση, και ο οποίος είχε αναγκαστεί να αποσυρθεί ως ράφτης επειδή δεν έβλεπε πια να περάσει τη βελόνα της ραπτομηχανής του.

«Αποσύρεται λοιπόν. Ήταν περίπου 35. Θα μπορούσε να είχε δουλέψει για τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια. Του βάλαμε αυτές τις προδιαγραφές, και χαμογέλασε, πέρασε τη βελόνα του και επιτάχυνε με αυτή τη ραπτομηχανή. Μπορεί να δουλέψει τώρα. Μπορεί να δει.“

Μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί 30.000 από τις προδιαγραφές της Silver, αλλά περισσότερες είναι στο δρόμο. ο τελικός στόχος του είναι 100 εκατομμύρια ζεύγη.


Αυτό το άρθρο από Ο Rain Noe, Senior Editor, Core77 με ξύπνησε! Με γοητεύει η σκέψη ότι οι άνθρωποι εργάζονται πραγματικά σε αυτές τις εφευρέσεις που αλλάζουν τη ζωή – στο παρασκήνιο – ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αγνοεί εντελώς. Δεν υπάρχει ανάγκη μόνο για προσιτές οφθαλμικές γρασίδι στην Γκάνα ή σε μη ανεπτυγμένες χώρες, αλλά ακριβώς εδώ στη χώρα μας. Φανταστείτε τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων αν η βιομηχανία γυαλιών άρχιζε να εργάζεται πάνω σε αυτήν την απλή εφεύρεση και να την έκανε ακόμα καλύτερη! Αλλά φυσικά, δεν θα το έκαναν. Γρήγορα θα τους έθετε εκτός λειτουργίας.

Ιούνιος

Ποτέ πολύ παλιό

——————————————-