5 λόγοι για τους οποίους η οικογένειά μας απομνημονεύει τη Βίβλο

5 λόγοι για τους οποίους η οικογένειά μας απομνημονεύει τη Βίβλο

Januar 14, 2023 0 Von admin

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μέρα που έμαθα ότι ο γιος μου είχε αποστηθίσει έναν ολόκληρο ψαλμό.

Κάθε βράδυ, απαγγέλαμε φωναχτά το απόσπασμα της Αγίας Γραφής με τα παιδιά μας—με στόχο να βοηθήσουμε όλους μας να απομνημονεύσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της Γραφής ή ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Το δεύτερο μεγαλύτερο παιδί μας ποτέ ήθελε να το απαγγείλει μαζί μας. Έμεινε σιωπηλός και έμοιαζε σαν να έβγαζε ζώνες. Μη θέλοντας να το κάνουμε μάχη, απλώς τον αφήνουμε να είναι.

5 λόγοι για τους οποίους η οικογένειά μας απομνημονεύει τη Βίβλο

Μια μέρα που ήταν περίπου 3 ετών, ενώ βρισκόμουν στο σπίτι ενός συγγενή, τον άκουσα να παίζει μόνος του στο σαλόνι. Γύρισα στη γωνία και τον είδα να παίρνει ένα μεγάλο βιβλίο—προσποιήθηκε ότι ήταν Βίβλος. Γύρισε σε μια τυχαία σελίδα και άρχισε να απαγγέλλει τον Ψαλμό 1 από μνήμης δυνατά στον εαυτό του. Στάθηκα πίσω, μακριά από τα μάτια μου, και περίμενα να τελειώσει.

Βγήκα έξω όταν τελείωσε και είπα: «Ήξερα ότι το ήξερες!»

Έκλεισε με δύναμη το βιβλίο και είπε ήρεμα: «Όχι, δεν το κάνω»

Γελάμε και οι δύο γι‘ αυτό τώρα, χρόνια αργότερα, αλλά εκείνη τη μέρα έμαθα ότι η απλή, νυχτερινή οικογενειακή μας συνήθεια διαμόρφωσε το μυαλό του—ακόμα κι αν συμπεριφερόταν πεισματικά σαν να μην έδινε σημασία.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η οικογένειά μας απομνημονεύει τη Βίβλο. Η απομνημόνευση της Βίβλου σε νεαρή ηλικία έχει τόσα πολλά πλεονεκτήματα. Τα παιδιά έχουν φοβερο αναμνήσεις και είναι σε θέση να απορροφήσουν τόσα πολλά—τόσο γιατί να μην γεμίσουν το μυαλό τους με τον Λόγο του Θεού ώστε να μπορεί να διαποτίσει τις ψυχές τους καθώς μεγαλώνουν και ωριμάζουν;

5 λόγοι για τους οποίους η οικογένειά μας απομνημονεύει τη Βίβλο

Γνωρίζουμε ότι η μνήμη της Βίβλου δεν είναι απλώς εποικοδομητική για τα παιδιά μας – είναι επίσης κάτι που τρέφει μας ψυχές επίσης. Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους το τονίζουμε…

1. Έτσι μπορούμε να διακρίνουμε την αλήθεια από το λάθος.

Απομνημονεύουμε τη Βίβλο για να μπορούμε να διακρίνουμε την αλήθεια από το λάθος. Επιθυμούμε να κάνουμε σωστές επιλογές και να αποφύγουμε την αμαρτία. Η γνώση της Γραφής μας βοηθά να προστατεύουμε το μυαλό μας και να κάνουμε σωστές επιλογές. Το εδάφιο Ψαλμός 119:9-11 λέει σοφά: «Πώς μπορεί ένας νεαρός άνδρας να διατηρεί καθαρό τον δρόμο του; Διαφυλάττοντάς το σύμφωνα με τον λόγο σου… έχω αποθηκεύσει τον λόγο μου στην καρδιά σου, για να μην αμαρτήσω εναντίον σου».

Τα εδάφια Εφεσίους 6:13-18 μιλάνε για την πανοπλία του Θεού. Είναι περίεργο που ο λόγος του Θεού παρομοιάζεται με σπαθί; Είναι σε θέση να κόψτε τα ψέματα αυτού του κόσμου. Παρόμοια, το εδάφιο Ψαλμός 37:30-31 δηλώνει: «Το στόμα του δικαίου λέει σοφία, και η γλώσσα του λέει δικαιοσύνη. Ο νόμος του Θεού του είναι στην καρδιά του. τα βήματά του δεν γλιστρούν». Εάν θέλετε να είστε δίκαιοι, να έχετε σοφία και να μιλάτε δικαιοσύνη—πρέπει να έχετε τον νόμο του Θεού στην καρδιά σας.

2. Να μας δίνει ελπίδα και να ενθαρρύνει την ψυχή μας.

Η Γραφή έχει επίσης τη δύναμη να μας δώσει ελπίδα και να ενθαρρύνει τις ψυχές μας.

Το εδάφιο Ρωμαίους 15:4 λέει, Γιατί ό,τι γράφτηκε παλαιότερα, γράφτηκε για εμάς διδασκαλία, ότι μέσω της υπομονής και μέσω της ενθάρρυνσης των Γραφών μπορούμε να έχουμε ελπίδα».

Περισσότερο από αυτό, έχουμε εντολή να ενθαρρύνουμε τους άλλους (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών μας) με συγκεκριμένες υποσχέσεις ελπίδας (1 Θεσσαλονικείς 4:18· 5:11). Η ελπίδα μας είναι η αιώνια ζωή (Τίτος 1:2· 3:7). Η ελπίδα μας είναι ότι μια μέρα, ο Χριστός θα εμφανιστεί με δόξα (Α‘ Θεσσαλονικείς 4:16, Τίτος 2:13). Όταν εμφανιστεί, θα μας ανακηρύξει δίκαιους και σε ειρήνη μαζί του (Ρωμαίους 5:1-2· Γαλάτες 5:5) Όταν τον δούμε, θα αναστηθούμε και θα μεταμορφωθούμε στην εικόνα του (Α‘ Θεσσαλονικείς 4:16-17. Α‘ Ιωάννου 3:2-3), δίνοντάς μας μια δόξα που διαρκεί για πάντα (Β‘ Κορινθίους 3:11). Θα είμαστε με εκείνους που έχουν εμπιστευτεί στον Κύριο (1 Θεσσαλονικείς 2:19· 4:16), και θα μας δοθεί μια κληρονομιά που δεν μπορεί ποτέ να χαθεί, να χαλάσει ή να ξεθωριάσει (Α‘ Πέτρου 1:4).

3. Έτσι μπορούμε να επικοινωνήσουμε με ακρίβεια το ευαγγέλιο σε άλλους.

Καθώς μιλάμε για τον Θεό στους γύρω μας και μάρτυρες τι έχει κάνει στη ζωή μας, μπορεί να μεταδίδουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το ευαγγέλιο σε άλλους.

Το Α‘ Πέτρου 3:15 λέει σωστά, «Αλλά στις καρδιές σας τιμάτε τον Χριστό Κύριο ως άγιο, να είστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστείτε οποιονδήποτε σας ζητά λόγο για την ελπίδα που υπάρχει μέσα σας. όμως κάντε το με ευγένεια και σεβασμό».

Καθώς τα παιδιά μας γνωρίζουν περισσότερα για την ελπίδα τους, και αρχίζουν να το κάνουν αποπνέουν στοιχεία της προσωπικής τους ελπίδας-δείχνοντας μια ανέκφραστη χαρά και ειρήνη (Ρωμαίους 15:13· 1 Πέτρου 1:8)—χρειάζεται επίσης να είναι εξοπλισμένοι για να απομνημονεύουν βιβλικοί λόγοι για τη βάση της ελπίδας μας

  • Γνωρίζουν τα παιδιά σας τις προφητικές υποσχέσεις, που δόθηκαν στους πνευματικούς προπάτορές μας, σχετικά με την ελπίδα μας (Πράξεις 26:6· Ρωμαίους 4:18· 15:4· Εβραίους 6:18);
  • Γνωρίζουν τα παιδιά σας τις ιστορίες του Χριστού που έρχεται για να κηρύξει ειρήνη σε όσους βρίσκονται μακριά και κοντά (Εφεσίους 2:17);
  • Γνωρίζουν τα παιδιά σας τα στοιχεία για την ανάσταση του Ιησού (1 Πέτρου 1:3);
  • Γνωρίζουν τα παιδιά σας τα πλούτη του τι σημαίνει για τον Χριστό να είναι μέσα τους (Κολοσσαείς 1:27);

Εξοπλίζοντας τα παιδιά μας με τις Γραφές, τα εκπαιδεύουμε να μοιράζονται την ελπίδα τους με άλλους.

Απομνημόνευση της Βίβλου ως οικογένεια

4. Έτσι παίρνουμε σοφία από τον Θεό.

Λαμβάνουμε καθοδήγηση από τον Θεό μέσω της Βίβλου.

Το εδάφιο Ψαλμός 119:24 λέει, «Οι μαρτυρίες σου είναι χαρά μου. είναι οι σύμβουλοί μου». Παρόμοια, το εδάφιο Ψαλμός 119:105 δηλώνει: «Ο λόγος σου είναι λυχνάρι στα πόδια μου και φως στο μονοπάτι μου».

Ο μεγαλύτερος ψαλμός στο ψαλτήρι, ο Ψαλμός 119, εκφράζει μια παθιασμένη αγάπη για το νόμο του Θεού. Είναι ένας ακροστιχικός ψαλμός με 22 στροφές, που το καθένα αρχίζει με ένα από τα γράμματα του εβραϊκού αλφαβήτου. Αυτό το μοτίβο ακροστιχίου επικοινωνεί στον αναγνώστη όχι μόνο μια ιδέα πληρότητας ή ολότητας, αλλά και μια ισχυρή εντύπωση του λόγου του Θεού ως «γραφή»—ο Θεός έχει αποκαλυφθεί στο γραπτές επιστολές.

Ο ψαλμωδός βασίζεται στον νόμο του Θεού για συμβουλές:Οι μαρτυρίες σας είναι η χαρά μου. είναι οι σύμβουλοί μου(119:24). Ο ψαλμωδός υιοθετεί προφητική γλώσσα («άνοιξε τα μάτια μου», πρβλ. Αριθμοί 22:31), ζητώντας από τον Θεό να τον βοηθήσει να δει «θαυμαστά πράγματα» στο νόμο του Θεού—τις μεγάλες σωτήριες πράξεις Του στην ιστορία του Ισραήλ (119:18).

Καθώς διδάσκουμε τα παιδιά μας τα λόγια του Θεού, θα πρέπει να είμαστε προσευχόμενος μαζί τους και για αυτούς που θα τους δώσει ο Θεός νέα μάτια για να δείτε το θαύμα σε όλα όσα έχει κάνει ο Θεός και να μάθετε την αληθινή σοφία ως αποτέλεσμα.

5. Να μας μεταμορφώσει από μέσα προς τα έξω.

Η Βίβλος θα μας μεταμορφώσει από μέσα προς τα έξω. Αυτό ήταν το όραμα του Παύλου για μεταμόρφωση. Είμαστε μέρος της νέας και πιο ένδοξης διαθήκης—διαθήκης που φέρνει πραγματική δικαιοσύνη (2 Κορινθίους 3:9). Καθώς «συλλογιζόμαστε τη δόξα του Κυρίου» που εμφανίζεται στο «πρόσωπο του Χριστού», την ίδια την εικόνα του Θεού, μεταμορφωνόμαστε στην εικόνα του, σιγά σιγά (3:18, 4:4-6). Πώς όμως συλλογιζόμαστε τη δόξα του Χριστού; Διαβάζοντας και ακούγοντας τα λόγια του Θεού, με τη βοήθεια του Πνεύματος του Θεού (3:6,15).

Ως σύμβουλος, ξέρω ότι οι σκέψεις είναι απίστευτα δυνατά πράγματα. Αυτοί διαμορφώνουν ποιοι και τι είμαστε και τι θα γίνουμε. Το εδάφιο Παροιμίες 23:7 επιβεβαιώνει: «Διότι όπως σκέφτεται στην καρδιά του, έτσι είναι αυτός» (NKJV). Η Αγία Γραφή μας υπενθυμίζει ποιος είναι ο Θεός μας και ποιοι είμαστε εμείς ως παιδιά του. Έχει τη δύναμη να μας διαμορφώσει και να μας μεταμορφώσει στην εικόνα Του.

Οι τελευταίες μου σκέψεις για την απομνημόνευση της Βίβλου…

Η προσευχή μου για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου είναι ο λόγος του Θεού να είναι κρυμμένος τόσο βαθιά στις εσοχές της καρδιάς μας ώστε να γίνει αναπόσπαστο μέρος αυτού που είμαστε. Ελπίζω, όταν γερνάμε και οι αναμνήσεις μας εξασθενούν, θα είμαστε ακόμα σε θέση να τηρούμε σταθερά τις υποσχέσεις της Βίβλου.

Ακολουθεί ένα χαριτωμένο βίντεο του μεγαλύτερου γιου μας Μπράντλεϊ στη μέση της εκμάθησης του Ψαλμού 130. Σε αυτό το σημείο δεν είχε ακόμη απομνημονεύσει ολόκληρο το πράγμα, αλλά ήταν σε καλό δρόμο για να το ολοκληρώσει. Σε αυτό το βίντεο είναι περίπου 4 ετών.

Η οικογένειά σας απομνημονεύει τη Βίβλο μαζί; Πείτε μου για αυτό στα σχόλια παρακάτω!

Περισσότερες συμβουλές και πόροι για την απομνημόνευση της Βίβλου: