Το χώμα του φυτικού κήπου σας – Συγκομιδή στο τραπέζι

Το χώμα του φυτικού κήπου σας – Συγκομιδή στο τραπέζι

November 30, 2022 0 Von admin

Σοφία κήπου: «Μην προσπαθήσετε να καλλιεργήσετε ένα φυτό 5 δολαρίων σε μια τρύπα 50 σεντ. Για καλύτερα αποτελέσματα, καλλιεργήστε ένα φυτό 50 σεντ σε μια τρύπα 5 δολαρίων».

Η καλλιέργεια λαχανικών ξεκινά με το έδαφος. Το έδαφος είναι ένα μείγμα λεπτών σωματιδίων βράχου, νερού, αέρα, οργανικής ύλης, μικροοργανισμών και άλλων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των σκουληκιών. Το έδαφος σχηματίζεται από τη δράση των καιρικών συνθηκών, του νερού και του αέρα στα βράχια που προκαλούν τη διάσπασή τους. Κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών, η επιφάνεια του βράχου γίνεται μαλακή και αποσυντίθεται για να γίνει χώμα.

Τα φυτά προσθέτουν αξία στο έδαφος με δύο τρόπους: με τη δράση της ρίζας που διασπά περαιτέρω τα μόρια βράχου και εδάφους και, δεύτερον, όταν τα φυτά πεθαίνουν, αποσυντίθενται και σχηματίζουν χούμο, ένα οργανικό υλικό που κάνει το έδαφος πιο γόνιμο. Το έδαφος παρέχει στα φυτά αέρα, νερό, θρεπτικά συστατικά και ένα μέρος για να αναπτυχθούν.

Το εγγενές χώμα στον κήπο σας είναι ένα μείγμα βράχου κάτω από αυτό και οργανικής ύλης, συμπεριλαμβανομένων των σάπιων φυτών και ζώων, της κοπριάς ζώων και των νεκρών και αποσυντιθέμενων οργανισμών του εδάφους. Το έδαφος ποικίλλει από μέρος σε μέρος. Το λασπώδες έδαφος βρίσκεται συχνά κοντά στις ακτές, τις λίμνες και τα ποτάμια. Τα αμμώδη και αργιλώδη εδάφη βρίσκονται τόσο κοντά όσο και μακριά από το νερό. Τα αλκαλικά εδάφη βρίσκονται συνήθως πάνω από κοιτάσματα ασβεστόλιθου, συχνά σε πολύ ξηρά κλίματα.

αργιλική άμμο λάσπη αργιλώδες έδαφος
Ένα τρίγωνο υφής εδάφους είναι χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της υφής του εδάφους από τα ποσοστά άμμου, λάσπης και αργίλου στο έδαφος.

Τύποι εδάφους

Οι επιστήμονες έχουν περιγράψει πολλές διαφορετικές υφές εδάφους, όλες ένας συνδυασμός διαφορετικών αναλογιών άμμου, λάσπης, αργίλου και χούμου. Πολλά είδη χώματος μπορούν να υπάρχουν σε μια αυλή. Ακολουθούν βασικοί τύποι εδάφους και περιγραφές που σχετίζονται με το έδαφος:

  • Αργιλώδες χώμα αποτελείται κυρίως από πολύ μικρά επίπεδα σωματίδια λεπτής υφής. Τα σωματίδια αργίλου συνήθως συσκευάζονται μεταξύ τους σφιχτά σαν μια στοίβα από υγρές πλάκες. κολλάνε μεταξύ τους. Το αργιλώδες έδαφος είναι κολλώδες όταν είναι υγρό και σκληρό και κρούστα όταν είναι στεγνό. Τα σωματίδια του αργιλικού εδάφους είναι τόσο πυκνά που δυσκολεύουν το οξυγόνο να φτάσει στις ρίζες των φυτών και το νερό να αποστραγγιστεί. Το αργιλώδες έδαφος συμπιέζεται εύκολα και αργεί να ζεσταθεί την άνοιξη.
  • αμμώδη εδάφη αποτελείται κυρίως από μεγάλα, χοντρά σωματίδια. Ο χώρος μεταξύ των σωματιδίων της άμμου είναι σχετικά μεγάλος και πορώδης. Το αμμώδες έδαφος επιτρέπει στο νερό και τα θρεπτικά συστατικά να στραγγίζονται εύκολα. Όταν το έδαφος δεν μπορεί να συγκρατήσει νερό και θρεπτικά συστατικά, τα φυτά δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν.
  • Χώμα λάσπης είναι λεπτό, ομαλό και λεπτό. Ανάμεσα στα δάχτυλά σας, μοιάζει πολύ με αλεύρι. Τα σωματίδια λάσπης κάτω από ένα μικροσκόπιο έχουν ακανόνιστο σχήμα. Τα ορυκτά στοιχεία μπορούν να προσκολληθούν στη λάσπη σε αντίθεση με τα σωματίδια αργίλου ή άμμου. Το λασπώδες έδαφος τείνει να είναι γόνιμο. Επίσης, η λάσπη επιτρέπει τη διέλευση του οξυγόνου του εδάφους. Η λάσπη συνήθως δεν αποτελεί πολύ υψηλή αναλογία οποιουδήποτε εδάφους εκτός από εκεί που πλένεται και εναποτίθεται με νερό και συνδυάζεται με άργιλο.
  • Χούμο πλούσιο έδαφος. Το χούμο δεν είναι ένα έδαφος από μόνο του, αλλά μια περιγραφή της προχωρημένης αποσύνθεσης της οργανικής ύλης στο έδαφος. Το χούμο είναι οργανική ύλη που αποτελείται από σάπια φύλλα, μέρη φυτών και σάπιους μικροοργανισμούς του εδάφους και ζώα. Το χούμο μπορεί να περιγραφεί ως κολλώδες αλλά όχι κολλώδες όπως ο πηλός. Ο χούμος μπορεί να γεμίσει το χώρο μεταξύ των σωματιδίων του εδάφους, της επικάλυψης της άμμου, της λάσπης και των σωματιδίων αργίλου, έτσι ώστε να προσκολλώνται μεταξύ τους για να σχηματίσουν ψίχουλα χώματος. Ο χούμος δεσμεύει την υγρασία του εδάφους και τα μέταλλα με τα ψίχουλα του εδάφους καθιστώντας την υγρασία και τα μέταλλα διαθέσιμα στις ρίζες των φυτών. Το χούμο κάνει το αμμώδες έδαφος βαρύτερο και το αργιλώδες πιο ελαφρύ. Το χούμο κάνει το χώμα «εύθρυπτο», που σημαίνει εύκολο στην εργασία. Στα φυτά αρέσει να αναπτύσσονται σε εύθρυπτο έδαφος.
  • Πηλός και αμμοπηλώδης είναι ο συνδυασμός μέτριας ποσότητας άμμου, λίγης αργίλου και λάσπης και χούμου. Όταν υπάρχουν σωματίδια άμμου, αργίλου και λάσπης, αλλά δεν κυριαρχεί κανένας και υπάρχει χούμος, το έδαφος ονομάζεται αργιλώδες. Το Loam είναι ζεστό, εύκολο στη χρήση και συγκρατεί μέτριες ποσότητες υγρασίας και θρεπτικών συστατικών. Ο αργιλώδης είναι ένα καλό μέσο καλλιέργειας για τις ρίζες των φυτών και ένα εξαιρετικό χώμα λαχανόκηπου. Ελαφρώς αμμώδη ή ιλυώδη αργιλώδη είναι το χρυσό πρότυπο του εδάφους κήπου.

Υφή εδάφους

Η υφή του εδάφους βοηθά στον προσδιορισμό της γονιμότητάς του. Η υφή και η γονιμότητα του εδάφους μπορούν να βελτιωθούν με την προσθήκη χούμου και λιγότερης αποσύνθεσης οργανικής ύλης (όπως αποδεικνύεται στην άργιλο). Όσο περισσότερη οργανική ύλη προστίθεται στην άμμο, τη λάσπη και τον άργιλο τόσο περισσότερο βελτιώνεται η υφή του εδάφους.

Πολύ καλό μείγμα εδάφους

Εδώ είναι ένας τύπος για ένα πολύ καλό μείγμα εδάφους:

  • Περίπου 40 έως 45 τοις εκατό ανόργανα πετρώματα – σωματίδια άμμου, λάσπης και αργίλου.
  • Περίπου 25 τοις εκατό νερό του εδάφους.
  • Περίπου 25 τοις εκατό του αέρα του εδάφους – ένας συνδυασμός οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα.
  • Περίπου 5 έως 10 τοις εκατό χούμο — υπολείμματα φυτών και ζώων πλήρως και μερικώς αποσυντιθέμενα. Ο χούμος δεσμεύει σωματίδια άμμου, λάσπης και αργίλου για να κάνει ψίχουλα εδάφους.

Σχετικά άρθρα ενδιαφέροντος:

Πώς να βελτιώσετε το αργιλώδες έδαφος

Φυτικά φυτικά θρεπτικά συστατικά: Πηγές και ελλείψεις

Soil Making The Kitchen Garden