Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος στο κολέγιο

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος στο κολέγιο

Februar 10, 2020 0 Von admin

Ενώ το κολέγιο είναι γενικά γεμάτο με διασκέδαση, νέες εμπειρίες και εκπληκτικές ευκαιρίες, μπορεί επίσης να φέρει πολύ άγχος στη ζωή των μαθητών, ειδικά όσον αφορά τις εξετάσεις και τις εργασίες. Συχνά είναι δύσκολο να ξέρεις τι να κάνεις όταν νιώθεις έτσι, καθώς σε ένα πανεπιστήμιο τόσο μεγάλο όσο το UCD είναι εύκολο να αισθάνεσαι συντετριμμένος και χαμένος. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αντιμετωπίσει το άγχος και πολλές διαφορετικές υποστηρίξεις που είναι διαθέσιμες για τους μαθητές σε στιγμές ανάγκης. Ακολουθούν τρεις τρόποι για να μειώσετε το άγχος στη ζωή σας και πώς ακριβώς να το κάνετε.

1. Ψάξτε για βοήθεια

Ένα από τα καλά πράγματα του UCD που είναι ένα τόσο τεράστιο πανεπιστήμιο είναι ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι που μπορούν να σας βοηθήσουν όταν το χρειάζεστε. Είτε νιώθετε άγχος για κάτι που σχετίζεται με ακαδημαϊκούς είτε για κάτι πιο προσωπικό, υπάρχει πάντα κάποιος με τον οποίο μπορείτε να μιλήσετε. Όπως λέει και η παροιμία, ένα κοινό πρόβλημα μειώνεται στο μισό, οπότε αν αισθάνεστε άγχος κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, δοκιμάστε να εμπιστευτείτε έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας, καθώς μπορεί να μπορέσουν να ρίξουν φως στην κατάσταση και να σας βοηθήσουν να βρείτε λύση που δεν σκέφτηκες. Αν ψάχνετε για κάποιον πιο επαγγελματία, το πρώτο σας λιμάνι θα πρέπει να είναι να μιλήσετε με το δικό σας Σύμβουλος Φοιτητώνο οποίος είναι πρόθυμος να σας βοηθήσει σε οποιοδήποτε προσωπικό ή ακαδημαϊκό ζήτημα.

Μπορείτε να βρείτε όλα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στον ιστότοπο του UCD και μπορείτε να στείλετε email, να τηλεφωνήσετε ή να κλείσετε ραντεβού πρόσωπο με πρόσωπο. Ακόμα κι αν δεν μπορούν να σας καθοδηγήσουν όσον αφορά μια συγκεκριμένη εργασία ή περιοχή μελέτης, μπορούν να σας πουν ακριβώς με ποιον να μιλήσετε και να σας κατευθύνουν προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε το επόμενο βήμα σας σχετικά με βαθύτερα προσωπικά ζητήματα . Εάν, αφού μιλήσετε με έναν φίλο ή τον φοιτητικό σας σύμβουλο, αισθάνεστε ότι χρειάζεστε βαθύτερη βοήθεια για την αιτία του άγχους σας, το UCD προσφέρει μια δωρεάν συμβουλευτική υπηρεσία διαθέσιμη στο Old Student Centre.

Εάν το προσωπικό δεν μπορεί να σας δώσει ραντεβού αμέσως, προσφέρει δωρεάν κουπόνια για παροχή συμβουλών σε εξωτερικό γραφείο ενώ περιμένετε ένα ραντεβού στο UCD. Άλλα άτομα που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν είναι οι Ακαδημαϊκοί Σύμβουλοι, ένας λέκτορας/δάσκαλος με τον οποίο νιώθετε ιδιαίτερα άνετα, τα Κέντρα Γραφής και Μαθηματικών στη βιβλιοθήκη και το Καπλανία, που προσφέρουν εμπιστευτική καθοδήγηση και υποστήριξη σε άτομα οποιασδήποτε πίστης ή μη πίστης.

2. Εξασκηθείτε στην επίγνωση και τη φροντίδα του εαυτού σας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσετε το άγχος είναι να αφιερώσετε χρόνο για εσάς και να χαλαρώσετε σωστά. Όταν είστε αγχωμένοι και καταπονημένοι, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εστιάσετε σε αυτό που πρέπει να κάνετε, αντί να αναγκάζετε τον εαυτό σας να κάνετε τα πράγματα αμέσως, αφιερώστε λίγο χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας. Για μερικούς ανθρώπους, η λήψη βαθιών αναπνοών μπορεί να βοηθήσει (η τεχνική αναπνοής 7/11 μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη σε περιόδους στρες – εισπνέετε για 7 δευτερόλεπτα και εκπνέετε για 11 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνετε μέχρι να νιώσετε ήρεμοι). Για άλλους, χρειάζεται μεγαλύτερη αυτοφροντίδα για να ηρεμήσουν, όπως να κάνετε μπάνιο, να ακούτε μουσική, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι με έναν φίλο ή να παρακολουθήσετε ένα επεισόδιο του αγαπημένου σας τηλεοπτικού προγράμματος.

Ό,τι κι αν είναι αυτό που κάνει το μυαλό σας ήσυχο και σας βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα, φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο για να το κάνετε και να επικεντρωθείτε σε αυτή τη δραστηριότητα και μόνο. Μην αφήνετε τις σκέψεις του άγχους σας να επανέλθουν στο μυαλό σας – αξίζετε αυτή τη στιγμή αυτοφροντίδας και στη συνέχεια, όταν θα είστε πιο χαλαροί, θα είστε περισσότερο από ικανοί να αναλάβετε οποιαδήποτε εργασία/ες τονίστηκε καταρχήν. Συχνά οι άνθρωποι αισθάνονται ένοχοι που αφιερώνουν στιγμές από τη μέρα τους για τον εαυτό τους, ειδικά όταν έχουν πράγματα να κάνουν, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν θα μπορέσετε ποτέ να κάνετε αυτά τα πράγματα ούτως ή άλλως, αν δεν αισθάνεστε καλά ή το σωστό πλαίσιο του μυαλού, οπότε θα καταλήξετε πιο παραγωγικοί αν αφιερώσετε μισή ή μία ώρα για να απολαύσετε κάτι που αγαπάτε και καταπολεμήσετε το άγχος και στη συνέχεια επιστρέψετε σε αυτό όταν είστε έτοιμοι.

3. Σπάστε τα πράγματα

Είτε αγχώνεστε για ένα πράγμα συγκεκριμένα είτε για ένα σωρό διαφορετικά πράγματα που συμβαίνουν ταυτόχρονα, ο τρόπος για να ξεπεράσετε αυτό το άγχος και να ολοκληρώσετε τη δουλειά είναι να οργανωθείτε και να χωρίσετε αυτά τα πράγματα σε μικρά, επιτεύξιμα βήματα που τελικά θα να σας οδηγήσει στην ολοκλήρωση του τελικού στόχου. Αν κοιτάξετε τη συνολική εικόνα, μπορεί να είναι συντριπτική και να φαίνεται αδύνατο, αλλά αν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να καθίσετε και να χωρίσετε την εργασία/τις εργασίες σας σε μια σειρά από βήματα, θα μπορέσετε να ξεπεράσετε το άγχος και το φόβο σας και ολοκληρώστε το. Προσπαθήστε να ξεκινήσετε κάνοντας κάτι πολύ μικρό πρώτα, κάτι που μπορείτε να το κάνετε εύκολα, καθώς αυτό θα σας δώσει λίγη αυτοπεποίθηση καθώς προχωράτε στα υπόλοιπα βήματα.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχετε ένα δοκίμιο για ένα θέμα που πρέπει να επιλέξετε. Το βήμα 1 είναι η επιλογή του τίτλου. Περάστε μια μέρα ερευνώντας για να βρείτε ένα θέμα που θέλετε να κάνετε και να καταλήξετε σε έναν τίτλο. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα, έχοντας ολοκληρώσει το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα μπορεί να είναι να κάνετε ένα γενικό σχέδιο για το δοκίμιο, ποιες θα είναι οι επικεφαλίδες των παραγράφων σας. Το τρίτο βήμα είναι η εύρεση πηγών, το βήμα τέταρτο είναι η σύνταξη της εισαγωγής και η πρώτη παράγραφος, το βήμα πέμπτο είναι η γραφή των επόμενων παραγράφων κ.λπ. μέχρι να καταλήξετε στο συμπέρασμα και να τελειώσετε.

Φροντίστε να οργανώσετε πότε θα κάνετε κάθε βήμα επίσης – θα μπορούσατε να κάνετε μια μέρα ανά βήμα, ή ένα βήμα το πρωί και ένα άλλο το βράδυ κ.λπ. – απλώς κάντε ό,τι σας ταιριάζει. Αυτό δεν λειτουργεί μόνο για ακαδημαϊκά πράγματα – οτιδήποτε μπορεί να αναλυθεί και να γίνει ευκολότερο μέσω μιας σειράς βημάτων, και αν έχετε πολλά πράγματα να κάνετε, χωρίστε το καθένα σε αυτά τα βήματα και εστιάστε μόνο σε ένα πράγμα στο μια στιγμή. Το να προσπαθείς να κάνεις τα πάντα ταυτόχρονα είναι αυτό που συντρίβει τους ανθρώπους και τους κάνει να τα παρατήσουν, οπότε αν το κάνεις βήμα προς βήμα, θα πετάξεις σε χρόνο μηδέν.

Στην εποχή που ζούμε, το άγχος είναι πιο διαδεδομένο στις ζωές των νέων από ποτέ, ειδικά σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον όπως το κολέγιο. Υπάρχουν όμως και διάφοροι τρόποι για να καταπολεμήσετε αυτά τα συντριπτικά συναισθήματα και να βγείτε από την άλλη πλευρά έχοντας πετύχει όλα όσα θέλετε. Αναζητώντας βοήθεια, εξασκώντας τακτικά τη φροντίδα του εαυτού σας και χωρίζοντας τα πάντα σε μικρότερα βήματα, μπορείτε να ξεπεράσετε τα άγχη που νιώθετε και να ολοκληρώσετε τα πράγματα. Φροντίστε να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι, ότι όλοι αισθάνονται κάποιου είδους άγχος κατά τη διάρκεια του κολεγίου, αλλά ότι μπορείτε και θα ξεπεράσετε οτιδήποτε σας ενοχλεί και ότι υπάρχουν τόσες πολλές υποστηρίξεις/μέθοδοι αντιμετώπισης του άγχους που μπορεί να σας βοηθήσει σε όλα αυτά.