Οδικός Χάρτης Χρόνων Φύτευσης λαχανικών – Συγκομιδή έως Τραπέζι

Οδικός Χάρτης Χρόνων Φύτευσης λαχανικών – Συγκομιδή έως Τραπέζι

Dezember 1, 2022 0 Von admin

Οι τρεις πιο ενεργές περίοδοι φύτευσης στον λαχανόκηπο είναι:

  • Αρχή της άνοιξης πριν από τον τελευταίο παγετό, όταν μπορούν να φυτευτούν ανθεκτικά στον παγετό λαχανικά δροσερής εποχής για συγκομιδή στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.
  • Αργά την άνοιξη έως τις αρχές του καλοκαιριού2 εβδομάδες ή περισσότερες μετά τον τελευταίο παγετό, όταν μπορούν να φυτευτούν τρυφερές καλλιέργειες για τη θερινή συγκομιδή.
  • Μέσα έως τέλη καλοκαιριού όταν μπορούν να φυτευτούν διαδοχικές καλλιέργειες θερμής περιόδου και μπορούν να φυτευτούν καλλιέργειες ψυχρού καιρού για φθινοπωρινή συγκομιδή.

Ο οδικός χάρτης μήνα προς μήνα

Οι συνηθισμένοι χρόνοι φύτευσης σε εξωτερικούς χώρους στις περισσότερες εύκρατες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου είναι:

  • Μέσα Μαρτίου έως μέσα Απριλίου – αρχές άνοιξης – για φύτευση πρώιμων, ανθεκτικών καλλιεργειών.
  • 1 Μαΐου έως 1 Ιουνίου – τέλη άνοιξης – για φύτευση τρυφερών καλλιεργειών.
  • Τέλη Ιουνίου έως τέλη Ιουλίου —μέσα καλοκαιριού— για φύτευση διαδοχικών καλλιεργειών θερμού καιρού και καλλιέργειες δροσερής περιόδου για φθινοπωρινή και χειμερινή συγκομιδή.
Νεαρό φυτό ντομάτας στις αρχές του καλοκαιριού
Νεαρά φυτά ντομάτας στις αρχές του καλοκαιριού

Καλλιέργειες ανά εποχή

  • Καλλιέργειες φυτεμένες νωρίς την άνοιξη—αυτά είναι ανθεκτικά λαχανικά—περιλαμβάνουν παντζάρια, καρότα, γογγύλια, μαρούλι, κρεμμύδια (σετ, φυτά ή σπόρους), πράσα, ραπανάκια, παστινάκια, σαλσιφί, λάχανο, λαχανάκια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, μουστάρδα, σπανάκι, ελβετικό σέσκουλο, μαϊντανό, πρώιμο σέλινο, μπιζέλια και πατάτες.
  • Τέλη άνοιξης και αρχές καλοκαιριού φύτεψαν καλλιέργειες—αυτά είναι τρυφερά λαχανικά—περιλαμβάνουν φασόλια όλων των τύπων, καλαμπόκι, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, σκουός, αγγούρια, πεπόνια, κολοκύθες, μπάμιες και γλυκοπατάτες.
  • Μέσα και τέλη καλοκαιριού φυτεύτηκαν καλλιέργειες Η συγκομιδή για το φθινόπωρο και μερικές φορές το χειμώνα περιλαμβάνει φασόλια, παντζάρια, καρότα, γογγύλια, ρουτάμπαγκα, μαρούλι, κινέζικο λάχανο, λάχανο, κολάρο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο. Τρυφερές καλλιέργειες που μπορούν να ωριμάσουν πριν από τον πρώτο παγετό μπορούν επίσης να φυτευτούν δεύτερη ή τρίτη φορά στα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού.

Η στενή εξοικείωση με το κλίμα σας και την καλλιεργητική περίοδο είναι πολύ σημαντική όταν σχεδιάζετε τον λαχανόκηπο σας. Φροντίστε να σημειώσετε στο ημερολόγιό σας τη μέση ημερομηνία του τελευταίου παγετού την άνοιξη καθώς και την ημερομηνία του μέσου πρώτου παγετού το φθινόπωρο.

Σχετικά άρθρα ενδιαφέροντος:

Φύλλο εργασίας καλλιεργητικής περιόδου

Γνωρίστε τις καλλιέργειες θερμής περιόδου

Φύτευση Καλλιεργειών Ψυχρής Εποχής

Γνωρίστε την περίοδο ανάπτυξης του κήπου σας

Ξεκινώντας τον Βιολογικό Λαχανόκηπο σας

Τι χρειάζεται κάθε λαχανόκηπος

Πόσο μεγάλος πρέπει να είναι ο λαχανόκηπος σας;