Μια ωδή στο σάπια φύλλα – GardenRant

Μια ωδή στο σάπια φύλλα – GardenRant

April 29, 2023 0 Von admin

Ήταν τρελό. Για μερικές εβδομάδες στα μέσα της άνοιξης, ο κήπος μου είναι ο πιο τακτοποιημένος που φαινόταν ποτέ, χάρη σε μια εφαρμογή εδαφοκάλυψης/κομπόστ που αφήνεται κάτω στην αρχή κάθε κηπουρικής περιόδου. Όλα τα χειμωνιάτικα υπολείμματα εξαφανίζονται μαγικά, αφήνοντας τους ανοιξιάτικους βολβούς, τα πολυετή φυτά που ανθίζουν την άνοιξη και το φρέσκο ​​πράσινο αναδυόμενο φύλλωμα των καλοκαιρινών πολυετών φυτών, που ξεκινούν από το σκούρο καφέ σκηνικό τους, που φαίνεται μαύρο, αν και δεν είναι. Αυτό δεν διαρκεί πολύ, ούτε θα το ήθελα, αλλά απλώς το θαύμαζα όταν γύρισα στο τηλέφωνό μου και υπήρχε ένα Στήλη των New York Times της Margaret Roach προς έπαινο του σάπια φύλλα.

Είναι μια ενδιαφέρουσα στήλη που υποστηρίζει το σκοτεινό, ψιλοκομμένο προϊόν που χρησιμοποιούσα πάντα, κυρίως για εμφάνιση, αλλά ο Roach σημειώνει επίσης ότι, επειδή είναι παλαιωμένο, είναι λιγότερο πιθανό να κλέψει άζωτο από το έδαφος (ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στο κηπουρικοί κύκλοι). Το προτιμά για επίσημα κρεβάτια. το ίδιο και εγώ, και, δεδομένου του κήπου της αστικής αυλής μου και της γύρω αρχιτεκτονικής, όλα τα κρεβάτια μου είναι επίσημα. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τεμαχισμένα φύλλα όπως κάνουν πολλοί. Η Roach τα χρησιμοποιεί στα κρεβάτια της με λαχανικά.

Δεν θα επαναλάβω ολόκληρο το άρθρο — συνιστώ ανεπιφύλακτα μια συνδρομή στο Φορές!—αλλά υπάρχει επίσης μια καλή εξήγηση για το πώς το σάπια φύλλα μπορεί να δημιουργήσει χώμα από τον ειδικό του Roach, καθηγητή κηπουρικής William C. Fonteno, του North Carolina State University.

Ακολουθεί ένα τελευταίο απόσπασμα: «Το σάπια φύλλα συμβάλλει στον έλεγχο των ζιζανίων εμποδίζοντας το φως που χρειάζονται ορισμένα ανεπιθύμητα είδη για να βλαστήσουν. Σχηματίζει επίσης ένα φράγμα που εμποδίζει τους σπόρους των ζιζανίων να πατήσουν.“

Ακούγεται απλό, σωστά; Αλλά σπάνια ακούω κηπουρούς να μιλούν για σάπια φύλλα για τον έλεγχο των ζιζανίων, τουλάχιστον όχι εδώ γύρω. Ανακατεύουν σαπούνι με ξύδι, ρίχνουν βραστό νερό, απλώνουν χαρτόνια και μουσαμά. Δεν τραβάνε και δεν στρώνουν. Το κάνω εδώ και χρόνια και έχω δει σημαντική μείωση των ζιζανίων. Επιπλέον, τα πολυετή φυτά μου μπόρεσαν να εξαπλωθούν σε περιοχές με σάπια φύλλα, κάτι που δεν παρουσιάζει το ίδιο εμπόδιο με το χαρτόνι. Και δεν είναι ανόητο, όπως το ξύδι.

Με τα χρόνια που κάνω σάπια φύλλα, έχω όλο και λιγότερη ανάγκη να το κάνω, καθώς οι περιοχές μεταξύ των φυτών μικραίνουν όλο και περισσότερο. Μπορεί προσωρινά να θαυμάζω το σκοτεινό σκηνικό που έχουν τώρα τα φυτά μου, αλλά δεν θα το ήθελα όλη τη σεζόν — και δεν το έχω. (Οι οικοδεσπότες που εμφανίζονται στην κορυφή θα καλύψουν πλήρως αυτόν τον χώρο.) Επίσης με τα χρόνια: Έχω παρατηρήσει ότι το χώμα στο οποίο έχω στρώσει είναι πιο εύκολο να μπει.

Δεν ξέρω αν αυτό ήταν το σημείο που ήθελε να κάνει ο Roach, αλλά αυτό που μου αρέσει στο mulch είναι ότι όσο περισσότερο το κάνω, τόσο λιγότερα χρειάζομαι.