Βασικά συστατικά του εδάφους κήπου

Βασικά συστατικά του εδάφους κήπου

November 30, 2022 0 Von admin

Τι κάνει καλό χώμα κήπου; Εδώ είναι μερικά βασικά συστατικά:

Αέρας και νερό στο έδαφος

Ο μισός όγκος του εδάφους είναι αέρας και νερό που γεμίζουν τα κενά ή τους πόρους ανάμεσα στα ψίχουλα του εδάφους. Οι ρίζες των φυτών και οι μικροοργανισμοί του εδάφους εισπνέουν οξυγόνο από τον αέρα του εδάφους. Οι ρίζες των φυτών απορροφούν μέταλλα διαλυμένα στο νερό του εδάφους. Ο αέρας και το νερό του εδάφους είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των ριζών, του στελέχους και των φύλλων του φυτού. Όταν το έδαφος δεν στραγγίζει καλά και ο αέρας εξαναγκάζεται να βγει, το νερό καταλαμβάνει χώρο πόρων του εδάφους και τα φυτά ασφυκτιούν ή πνίγονται.

Κλίση και υφή του εδάφους

Η υφή του εδάφους είναι σημαντική επειδή καθορίζει την ικανότητα του εδάφους να λειτουργεί ως καλλιεργητικό μέσο για τα φυτά – αυτή η ικανότητα αναφέρεται ως „tilth“. Το Tilth δεν περιγράφει μόνο την υφή ενός εδάφους αλλά και την ικανότητά του να συγκρατεί θρεπτικά συστατικά και νερό. Ένα αμμώδες χώμα με χοντρή σύσταση ονομάζεται «ελαφρύ» έδαφος. Ένα άργιλο ή χώμα με λεπτή σύσταση ονομάζεται «βαρύ» έδαφος. Ένα έδαφος που συνδυάζει άμμο, λάσπη, άργιλο και χούμο ονομάζεται „πηλός“. Ο αργιλικός είναι ένα «μέτριο» έδαφος. Η υποκειμενική «αίσθηση» – πώς αισθάνεται το χώμα ανάμεσα στα δάχτυλά σας – καθορίζει την υφή και την κλίση του. Με εμπειρία, ένας κηπουρός μπορεί να ονομάσει την υφή του εδάφους στον κήπο.

Τα ιχνοστοιχεία στο έδαφος συμβάλλουν στη γονιμότητα του εδάφους.

Γονιμότητα του εδάφους

Η γονιμότητα του εδάφους εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των βασικών στοιχείων που απαιτούνται για την ανάπτυξη των φυτών. Αυτά τα στοιχεία είναι σε μεγάλο βαθμό άζωτο, φώσφορος και κάλιο (ονομάζονται μακροθρεπτικά συστατικά) και σε μικρότερο βαθμό θείο, ασβέστιο και μαγνήσιο (ονομάζονται μικροθρεπτικά συστατικά) και ακόμη μικρότερη ποσότητα άλλων στοιχείων – σίδηρος, μαγγάνιο, βόριο, χαλκός, ψευδάργυρος και μολυβδαίνιο (ονομάζονται ιχνοστοιχεία). Από την ατμόσφαιρα, τα φυτά αντλούν από τα μακροθρεπτικά συστατικά άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο.

Τύποι εδάφους

Οι επιστήμονες έχουν περιγράψει πολλές διαφορετικές υφές εδάφους, όλες ένας συνδυασμός διαφορετικών αναλογιών άμμου, λάσπης, αργίλου και χούμου. Πολλά είδη χώματος μπορούν να υπάρχουν σε μια αυλή. Ακολουθούν βασικοί τύποι εδάφους και περιγραφές που σχετίζονται με το έδαφος:

  • Αργιλώδες χώμα αποτελείται κυρίως από πολύ μικρά επίπεδα σωματίδια λεπτής υφής.
  • αμμώδη εδάφη αποτελείται κυρίως από μεγάλα, χοντρά σωματίδια.
  • Χώμα λάσπης είναι λεπτά, λεία και λεπτά σωματίδια.
  • Χούμο πλούσιο έδαφος δεν είναι έδαφος αυτό καθαυτό αλλά οργανική ύλη όπως φύλλα και άλλο φυτικό υλικό που βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης
  • Πηλός και αμμοπηλώδης είναι ο συνδυασμός μέτριας ποσότητας άμμου, λίγης αργίλου και λάσπης και χούμου. Αυτό είναι το καλύτερο έδαφος για την καλλιέργεια λαχανικών.
Μια χούφτα χώμα
Μια απλή χούφτα χώμα θα σας πει πώς θα μεγαλώσει ο κήπος σας.

Πώς να γνωρίσετε το έδαφος σας

Ακολουθούν τρεις απλές δοκιμές για να προσδιορίσετε τι είδους χώμα υπάρχει στον κήπο σας.

Δοκιμή εδάφους 1. Τοποθετήστε μια μικρή μάζα χώματος στο χέρι σας και στύψτε. Εάν το χώμα σχηματίζει μια γυαλιστερή, υγρή μπάλα, όταν ανοίγετε το χέρι σας, έχετε αργιλώδες χώμα. Εάν το χώμα διαλυθεί στην παλάμη σας και δεν κρατά καμία μορφή, έχετε αμμώδες χώμα. Εάν το χώμα συγκρατείται σε μια ελαφριά, ελαφρώς χαλαρή συστάδα μέχρι να το ρίξετε στο έδαφος, έχετε αργιλώδες έδαφος. Το αργιλώδες είναι εύθραυστο έδαφος.

Δοκιμή εδάφους 2. Τοποθετήστε μια μικρή χούφτα υγρού χώματος ανάμεσα στον αντίχειρά σας και την πρώτη άρθρωση του δείκτη σας. Πιέστε το χώμα ανάμεσα στον αντίχειρα και το δάχτυλό σας για να σχηματίσετε μια κορδέλα. Εάν η κορδέλα συγκρατείται για περισσότερο από μια ίντσα, το χώμα είναι βαρύ άργιλο. Εάν σχηματιστεί μια κορδέλα για ¾ της ίντσας, το έδαφος είναι αργιλώδες. Εάν η κορδέλα σπάσει λιγότερο από ¾ της ίντσας, το χώμα είναι ιλύ. Εάν δεν σχηματιστεί κορδέλα, το έδαφος είναι αμμώδες.

Δοκιμή εδάφους 3. Σκάψτε μια μικρή τρύπα στον κήπο περίπου 12 ίντσες (30 cm) βάθος. Γεμίστε την τρύπα με νερό. Μετρήστε το χρόνο που χρειάζεται για να στραγγίσει φυσικά η τρύπα. Εάν η τρύπα αδειάσει σε λιγότερο από πέντε λεπτά, το έδαφος είναι αμμώδες ή αμμοπηλώδες. Εάν η τρύπα χρειάζεται 15 λεπτά ή περισσότερο για να στραγγίσει, το χώμα μοιάζει με πηλό.

Σχετικά άρθρα ενδιαφέροντος:

Το φυτικό χώμα του κήπου σας

Soil Making the Kitchen Garden

Πώς να βελτιώσετε το αργιλώδες έδαφος

Φυτικά φυτικά θρεπτικά συστατικά: Πηγές και ελλείψεις