Αρχιτέκτονας-Έγινε-Ξυλουργός που ανακάλυψε το πάθος της Τυχαία

Αρχιτέκτονας-Έγινε-Ξυλουργός που ανακάλυψε το πάθος της Τυχαία

Mai 3, 2023 0 Von admin

Με ASHLEY CHALMERS Ενημερώθηκε στις 17/05/22

Κόντρα στο ρεύμα είναι μια σειρά που προβάλλει όσους υποεκπροσωπούνται στον κλάδο της ξυλουργικής, της ξυλουργικής και των κατασκευών. Μιλάμε με ανθρώπους που εργάζονται σε έργα – από ανακαινίσεις ολόκληρου του σπιτιού μέχρι περίπλοκα ξυλόγλυπτα – για να μάθουμε τι τους εμπνέει, πώς έχουν χαράξει τον δικό τους χώρο (λογοπαίγνιο) και τι εργάζονται στη συνέχεια.

Φωτογραφία: Laura Mays / Εικονογράφηση: The Spruce

Όταν εντοπίσαμε για πρώτη φορά τη Laura Mays Ίνσταγκραμ, μας κέντρισε αμέσως το προφίλ της. Ως αυτοαποκαλούμενη «ξυλόφιλη» ή λάτρης όλων των πραγμάτων ξύλου, είναι επίσης «ξυλουργός + ξυλοκόπος». Εμπνευσμένοι από το προφανές πάθος της για τη χειροτεχνία, ήμασταν ενθουσιασμένοι που συνδεθήκαμε μέσω του Zoom.

Με καταγωγή από το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, η Mays εδρεύει τώρα στη Βόρεια Καλιφόρνια, όπου συνεχίζει να δημιουργεί προσαρμοσμένα έργα ενώ παράλληλα διδάσκει στο Η Σχολή Κρένοφ στο Μεντοσίνο.

Μιλήσαμε για τον μακρύ και ελικοειδή δρόμο της Μέις προς την ξυλουργική — η οποία ξεκίνησε με μια μεγάλη και στροφική βόλτα με το ποδήλατο κατά μήκος της ιρλανδικής ακτής.

Πώς σας ενδιαφέρει για πρώτη φορά η ξυλουργική;

Λόρα Μέις: Σπούδασα αρχιτεκτονική, εκπαιδεύτηκα ως αρχιτέκτονας και άρχισα να εργάζομαι ως ένας—αλλά πραγματικά δεν μου άρεσε. Πήγα στο University College του Δουβλίνου και ήταν μια φανταστική εκπαίδευση. Μου άρεσε πολύ, αλλά όταν επρόκειτο να δουλέψω, έβγαινα στο χώρο και έλεγα σε αυτούς τους τύπους —και είναι όλα παιδιά—τι να κάνουν. Στην πραγματικότητα δεν ήξερα τι έκανα ο ίδιος και ένιωθα σαν απατεώνας. Ένιωσα πολύ αποστασιοποιημένος από την πραγματική διαδικασία δημιουργίας οτιδήποτε.

Στη συνέχεια, συνάντησα αυτή τη σχολή ξυλουργικής στα δυτικά της Ιρλανδίας. Ήμουν πραγματικά σε διακοπές με ποδήλατο στην Connemara και σκέφτηκα ότι μου φαινόταν ενδιαφέρον. Περιέργως, κατέληξα να πάω εκεί για δύο χρόνια.

Ήταν από ιδιοτροπία που αποφασίσατε να κάνετε αίτηση;

LM: Μάλλον δεν ήταν. Δούλευα ως γραφίστας στο Δουβλίνο όταν πήγα σε αυτές τις διακοπές με το ποδήλατο και το βρήκα, μετά μετακόμισα στη Νέα Υόρκη και έμεινα εκεί για ένα χρόνο, και απλά ήξερα ότι η ζωή μου δεν πήγαινε καλά. Έπρεπε να κάνω μια αλλαγή.

Πώς ήταν το πρόγραμμα στην Connemara;

LM: Έμεινα εκεί για δύο χρόνια και έκανα αυτό το μάθημα. Ήταν το GMIT: το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Galway Mayo στο Λέτερφρακ, και το όνομα άλλαξε πρόσφατα σε Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ατλαντικού (ATU Connemara). Είναι ένα τεχνικό ίδρυμα τρίτου επιπέδου και από τεχνική σχολή έχει αλλάξει σε πανεπιστήμιο.

Τι δούλευες όσο ήσουν εκεί;

LM: Ήταν πολύ πρακτικό, και όλα βασιζόταν στον πάγκο. Δεδομένου ότι δεν ήξερα πραγματικά σε τι ασχολούμαι, κατέληξε να είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα. Γυρίστηκε σε ένα από αυτά τα αναμορφωτήρια των παλιών αγοριών. Ήταν ένα διαβόητο σχολείο σε αυτό το βικτοριανό κτίριο που είχε μια απίστευτα θλιβερή ιστορία και παροπλίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Στη συνέχεια, μια τοπική κοινότητα έβαλε αυτές τις τάξεις ξυλουργικής εκεί, αλλά έπαιρναν τους δασκάλους τους από την Αγγλία σε αυτά τα μπλοκ δύο εβδομάδων. Πολλοί από τους δασκάλους έχουν εκπαιδευτεί στο Parnham College από τον John Makepeace, έναν διάσημο κατασκευαστή στούντιο στην Αγγλία.

Εκπαιδεύαμε αυτούς τους φανταστικούς δασκάλους σε αυτήν την αγγλική παράδοση. Βασιζόταν στον πάγκο, αλλά είχε επίσης μια πτυχή σχεδιασμού και μικρής επιχείρησης. Η ιδέα ήταν ότι όλοι θα δημιουργήσαμε μια μέρα τις δικές μας μικρές επιχειρήσεις.

Η ίδρυση της μικρής σας επιχείρησης ήταν το επόμενο βήμα σας μετά την αποχώρησή σας από το πρόγραμμα;

LM: Μόλις έφυγα πήγα να ζήσω με τους γονείς μου στη φάρμα τους στην Κομητεία Γουίκλοου, νότια του Δουβλίνου. Φύτεψαν δέντρα στο μεγαλύτερο μέρος της γης μόλις την προηγούμενη δεκαετία και είχαν κτίρια που δεν χρησιμοποιούνταν πλέον ως αγροκτήματα. Έτσι, εγκαταστάθηκα σε ένα παλιό γκαράζ. Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι δεν ήξερα πολλά και ότι είχα ακόμα πολλά να μάθω. Όμως, επέστρεψα ζώντας με τους γονείς μου, οπότε ήταν πιο εύκολο να συνεχίσω την ξυλουργική μου εκπαίδευση εκείνη την εποχή.

Αμέσως μετά διάβασα ένα βιβλίο του Τζέιμς Κρένοφ. Υπήρχε κάτι στον τρόπο που έγραφε για την ξυλουργική που με εντυπωσίασε και πραγματικά με ελκύει. Δίδασκε σε ένα σχολείο στην Καλιφόρνια και ήξερα ότι έπρεπε να πάω. Το 2001, ήρθα στην Καλιφόρνια και πήγα σε αυτό το σχολείο για δύο χρόνια, μετά επέστρεψα στην Ιρλανδία και δίδαξα στο GMIT και μετά επέστρεψα εδώ στην Καλιφόρνια ως δάσκαλος εδώ.

Τώρα που επιστρέφετε στη Σχολή Krenov, σε τι εστιάζετε με τους μαθητές σας;

LM: Πραγματικά επικεντρωνόμαστε στο υψηλότερο επίπεδο δεξιοτεχνίας που μπορεί να επιτύχει ένα άτομο χωρίς να προσέχει πολύ το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει εκεί. Δεν εστιάζουμε στην ταχύτητα ή την αποτελεσματικότητα – εστιάζουμε στην ποιότητα, δίνοντας προσοχή στο υλικό και κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορείτε. Διδάσκουμε ότι αν πετύχεις κάτι μία φορά, τότε ξέρεις τι είσαι ικανός. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιταχύνετε ή να αποφασίσετε τι να κάνετε με αυτό μόνοι σας.

Ποιο είναι ένα έργο για το οποίο είστε περισσότερο περήφανοι, προσωπικά;

LM: Αυτό που ολοκλήρωσα πιο πρόσφατα—είναι μια μεγάλη καρέκλα. Έχω φτιάξει μια σειρά από μεγάλες καρέκλες στην πορεία, φτερά καρέκλες που έρχονται γύρω σου. Βαρέθηκα να τα φτιάχνω γιατί είναι μεγάλα και δύσκολα. Ήθελα να φτιάξω μια καρέκλα που να είναι πιο χαλαρή, μια καρέκλα που θα μπορούσες να καθίσεις με πολλούς τρόπους. Είναι αρκετά φαρδύ ώστε να μπορείς να κάθεσαι πάνω του σταυροπόδι και μου αρέσει ο τρόπος κατασκευής του.

Έγινε ως προμήθεια για κάποιον που είχε αγοράσει μια από τις άλλες μεγάλες καρέκλες μου. Ήθελαν έναν σύντροφο, αλλά έναν που δεν ήταν απαραίτητα ο ίδιος. Είχαμε την πρώτη μας συνάντηση τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2020 και την τελείωσα πριν από έναν ή δύο μήνες. Πήρε λίγο χρόνο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αποτυχία που είχατε με ένα έργο και τι προέκυψε από αυτό;

LM: Κατά κάποιο τρόπο, δεν είναι δική μου αποτυχία, αλλά είναι αποτυχία. Έφτιαξα αυτή την άλλη μεγάλη καρέκλα που χρειάστηκε μήνες για να φτιαχτεί και πήγε σε μια γκαλερί στο Σαν Φρανσίσκο. Φτιάχτηκε και με αυτή την τεχνική, με μασίφ ξύλινα ραβδιά, και το άφηναν έξω για μια νύχτα. Βασικά καταστράφηκε. Κατέληξε στους δρόμους – αυτός ο τύπος πέρασε από δίπλα του, το έβγαλε από τον κάδο σκουπιδιών και το κράτησε για λίγο. Στη συνέχεια, μετακόμισε στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον και αποφάσισε να ερευνήσει. Τελικά έφτιαξε ξανά την καρέκλα, με βρήκε στο διαδίκτυο και μου έστειλε φωτογραφίες.

Προσπάθησα να το βγάλω από το μυαλό μου – πέρασα πέντε μήνες από τη ζωή μου δημιουργώντας αυτήν την καρέκλα και εκεί ήταν κομμάτια. Δεν ήταν αποτυχία από μέρους μου, αλλά ήταν ολοκληρωτική καταστροφή.

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έχτισες ποτέ;

LW: Πριν από την εκπαίδευσή μου στην ξυλουργική, έπρεπε να έχω ένα χαρτοφυλάκιο για να μπω στο σχολείο της Ιρλανδίας. Ερχόμουν από τη Νέα Υόρκη και έκανα βουτιές σε σκουπίδια—έβγαζα πράγματα από τους κάδους και τα έβαζα μαζί. Έμενα σε μια ντουλάπα—ήταν ένα από εκείνα τα διαμερίσματα της Νέας Υόρκης που είχε μπροστινό δωμάτιο, ντουλάπα και χώρο μπάνιου. Έφτιαξα ένα μεγάλο κρεβάτι ψηλά για να έχω περισσότερο χώρο κάτω από όλο αυτό το σκουπιδόξυλο που βρήκα στους κάδους απορριμμάτων. Είχε ακόμη και γκράφιτι πάνω του. Δεν ήξερα καθόλου τι έκανα, αλλά με κάποιο τρόπο κατάφερα να κοιμηθώ εκεί πάνω για ένα χρόνο. Είχα πολύ λίγα εργαλεία, μόνο δυο σμίλες, ένα σφυρί και ένα τρυπάνι.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έχτισες και πούλησες σε κάποιον;

LM: Ήταν το πρώτο έργο που είχα φτιάξει ως φοιτητής εδώ στην Καλιφόρνια. Ανάγκασα τους γονείς μου να το αγοράσουν για να έχω την οικονομική δυνατότητα να κάνω δεύτερο χρόνο. Το έστειλα πίσω και το βλέπω κάθε φορά που επιστρέφω εκεί. Είναι ένα ντουλάπι με ένα ολόκληρο μάτσο συρτάρια και πόρτες. Είναι σαν ένα συνονθύλευμα με όλα τα διαφορετικά ξύλα, περίπου δέκα συρτάρια και τρεις πόρτες.

Πότε συνειδητοποίησες ότι η ξυλουργική θα ήταν η καριέρα σου;

LM: Στην Connemara, δεν το σκέφτηκα ως κίνηση καριέρας. Μισούσα τα πάντα σχετικά με το να είμαι αρχιτέκτονας, προσπάθησα να γίνω γραφίστας και θυμάμαι ότι έφτασα στο GMIT και το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν να ισοπεδώσουμε τις σόλες των αεροπλάνων μας. Συνειδητοποίησα ότι μου άρεσε να βρίσκομαι σε ένα παγκάκι. Ήταν λίγο σαν ένα στούντιο αρχιτεκτονικής σε ένα περιβάλλον κολεγίου, σε αντίθεση με ένα περιβάλλον εργασίας όπου βρίσκεσαι στον δικό σου κόσμο. Είσαι στον δικό σου χώρο, αλλά είσαι και σε κοινόχρηστο χώρο.

Εάν ο προϋπολογισμός και ο χρόνος δεν ήταν περιορισμοί, ποιο θα ήταν το έργο των ονείρων σας;

LM: Έχω δύο σκέλη στο κεφάλι μου: όλα τα ντουλάπια και τα κουτιά, και μετά όλες τις καρέκλες και τα πράγματα στα οποία κάθεσαι. Πηγαίνω πέρα ​​δώθε ανάμεσά τους. Τα ντουλάπια και τα κουτιά είναι τόσο διασκεδαστικά επειδή τα ανοίγετε. αλληλεπιδράς μαζί τους. Στη συνέχεια, από την άλλη, οι καρέκλες αλληλεπιδρούν με το σώμα κάποιου με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Κάθεσαι πάνω τους, πρέπει να σε υποστηρίξουν και έχουν όλους αυτούς τους φυσικούς περιορισμούς. Αλλά, έχουν επίσης έναν πιο κοινωνικό ρόλο.

Ποιο είναι ένα πράγμα που θα θέλατε να κατανοήσουν οι άνθρωποι εκτός της ξυλουργικής σχετικά με τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία;

LM: Χρειάζεται πολύς χρόνος και εκπαίδευση. Είναι το ίδιο με όλα όσα έχουν υποτιμηθεί από τον καπιταλισμό—φαστ φουντ, γρήγορο έπιπλο. Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πραγματικά από πού προέρχεται και θα ήθελα να το εκτιμήσουν οι άνθρωποι. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για το IKEA κατά κάποιο τρόπο, αλλά σίγουρα έχει μειώσει τις τιμές. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει πραγματικά.

Ποιο ήταν το πιο ικανοποιητικό κομμάτι της ξυλουργικής για εσάς;

LM: Το θεωρώ άσκηση ψυχικής υγείας μου, καθώς είναι πολύ συναρπαστική. Υπάρχει επίλυση προβλημάτων, καθώς τίποτα δεν πηγαίνει ακριβώς σύμφωνα με το σχέδιο και πάντα διαπραγματεύεστε με το υλικό. Προσπαθώ να φροντίζω να το κάνω κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι μόνο για δέκα λεπτά. Τουλάχιστον, πρέπει να μπω στο εργαστήριο.

Από μια ευρύτερη προοπτική, έχω συμμετάσχει στη διάδοση του μηνύματος της υποεκπροσώπησης των γυναικών και άλλων δημογραφικών στοιχείων στο woodshop. Δούλεψα σε ένα έργο με έναν φίλο και επιμεληθήκαμε μια εκπομπή για γυναίκες στην ξυλουργική Το Κέντρο Τέχνης στο Ξύλο το 2019. Δεν θα τελειώσει ποτέ αυτό το έργο, από μόνο του, αλλά πάντα προσπαθώ να κάνω το woodshop πιο φιλόξενο σε μια ευρύτερη ποικιλία ανθρώπων.

Για το τμήμα της γρήγορης ερώτησης αυτής της συνέντευξης με τη Laura Mays, παρακαλώ κάντε κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Μου άρεσε αυτή η ιστορία. Είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ανακαλύψετε το αληθινό σας πάθος – αλλά ακόμα πιο σημαντικό, το μάθημα εδώ είναι να προχωρήσετε και να πάρετε την απόφαση να ζήσετε πραγματικά το πάθος σας. Όχι μόνο θα λάβετε την ικανοποίηση να ζήσετε τη δική σας αλήθεια, αλλά μπορεί ακόμη και να πληρωθείτε αδρά για την προσπάθειά σας. Αν σας αρέσει αυτή η ιστορία ή σας προκαλεί πρόκληση, αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω

Ιούνιος

Ποτέ πολύ παλιά

———————————————